Subprogramul 5: “INDAL”

 

Obiectiv general

Tehnologii, procedee şi metodologii pentru modernizarea producţiei alimentare în contextul cerinţelor diversificării funcţionale şi comerciale a produselor alimentare, pentru asigurarea securităţii alimentului şi a nutriţiei populaţiei.

Obiective specifice

- Perfecţionarea proceselor, procedeelor şi tehnologiilor performante, în vederea valorificării competitive a resurselor alimentare.

- Caracterizarea calităţii produselor agroalimentare, în vederea asigurării securităţii alimentaţiei-nutriţiei populaţiei.

- Elaborarea de metode şi sisteme de supraveghere şi control al calităţii resurselor şi produselor agroalimentare, în contextul cerinţelor asigurării securităţii alimentului şi nutriţiei umane.

- Perfecţionarea şi dezvoltarea operaţiilor, proceselor, echipamentelor, tehnologiilor şi sistemelor de procesare şi/sau depozitare a produselor agroalimentare şi a produselor din flora spontană.

- Soluţii privind realizarea şi utilizarea în producţia alimentară a culturilor de microorganisme, enzime, biomase, aditivi alimentari, ingrediente şi micronutrienţi biodisponibili, în condiţiile asigurării securităţii alimentaţiei şi nutriţiei populaţiei.

- Caracterizarea calităţii alimentului, în vederea asigurării securităţii alimentaţiei-nutriţiei populaţiei.

- Soluţii privind diversificarea funcţională şi comercială a produselor alimentare, în condiţiile satisfacerii cerinţelor nutriţionale şi a comportamentului alimentar.

- Investigarea ecosociologică a alimentaţiei populaţiei, determinarea factorilor de risc nutriţional şi de intervenţie, în vederea orientării politicii alimentare.

- Soluţii privind îmbunătăţirea managementului producţiei şi pieţei alimentare.

- Diseminarea cunoştinţelor şi a rezultatelor activităţii de cercetare ştiinţifică în domeniile tehnologiilor alimentare, a securităţii alimentului şi alimentaţiei.