Subprogramul 5: “INDAL” | ||
Obiectiv general Tehnologii, procedee şi metodologii pentru modernizarea producţiei alimentare în contextul cerinţelor diversificării funcţionale şi comerciale a produselor alimentare, pentru asigurarea securităţii alimentului şi a nutriţiei populaţiei. Obiective specifice - Perfecţionarea proceselor, procedeelor şi tehnologiilor performante, în vederea valorificării competitive a resurselor alimentare. - Caracterizarea calităţii produselor agroalimentare, în vederea asigurării securităţii alimentaţiei-nutriţiei populaţiei. - Elaborarea de metode şi sisteme de supraveghere şi control al calităţii resurselor şi produselor agroalimentare, în contextul cerinţelor asigurării securităţii alimentului şi nutriţiei umane. - Perfecţionarea şi dezvoltarea operaţiilor, proceselor, echipamentelor, tehnologiilor şi sistemelor de procesare şi/sau depozitare a produselor agroalimentare şi a produselor din flora spontană. - Soluţii privind realizarea şi utilizarea în producţia alimentară a culturilor de microorganisme, enzime, biomase, aditivi alimentari, ingrediente şi micronutrienţi biodisponibili, în condiţiile asigurării securităţii alimentaţiei şi nutriţiei populaţiei. - Caracterizarea calităţii alimentului, în vederea asigurării securităţii alimentaţiei-nutriţiei populaţiei. - Soluţii privind diversificarea funcţională şi comercială a produselor alimentare, în condiţiile satisfacerii cerinţelor nutriţionale şi a comportamentului alimentar. - Investigarea ecosociologică a alimentaţiei populaţiei, determinarea factorilor de risc nutriţional şi de intervenţie, în vederea orientării politicii alimentare. - Soluţii privind îmbunătăţirea managementului producţiei şi pieţei alimentare. - Diseminarea cunoştinţelor şi a rezultatelor activităţii de cercetare ştiinţifică în domeniile tehnologiilor alimentare, a securităţii alimentului şi alimentaţiei.
| ||